Dlaczego wybór baterii kuchennych jest ważny?

Baterie kuchenneBaterie stanowią - razem ze zlewozmywakiem - podstawowe wyposażenie kuchni. Muszą być więc wybrane mądrze, zarówno pod kątem wyglądu, jak i funkcjonalności. I chociaż ich podstawowe zadanie - dostarczenie strumienia wody o żądanej intensywności i temperaturze - jest zawsze takie samo, to jednak nowoczesne modele zapewniają jeszcze więcej możliwości.

Jaką baterię wybrać - sztorcową czy naścienną?

W sprzedaży najwięcej jest modeli sztorcowych i właśnie one są najczęściej wybierane przez kupujących. Można je zamontować na dwa sposoby: w otworze w obrzeży zlewozmywaka bądź w blacie przy jego krawędzi. Od spodu doprowadza się instalację wodną, a podłączenia (miedziane rurki pokryte chromem lub elastyczne wężyki), ukrywa się w szafce pod zlewozmywakiem. Taka bateria sprawdza się idealnie w nowo urządzanej kuchni, bo jak będziemy chcieli ją za jakiś czas zmienić, to zdecydowanie łatwiej (niż naścienną) ją zdemontować.

Inaczej to wygląda w przypadku remontowanej kuchni, bo tu lepszym wyborem będzie przymocowana bezpośrednio do instalacji bateria ścienna. Przeważnie końcówki rur z ciepłą i zimną wodą znajdują się od siebie w odległości około 15 cm - identycznie jak wynosi standardowy rozstaw króćców baterii. Nie musimy też się martwić, czy nasz nowy naścienny model połączymy ze starą instalacją, bo baterie tego typu są przeważnie wyposażone w mocowanie mimośrodowe, dzięki któremu skorygujemy niewielkie odchylenia w rozstawie przyłączy.

Baterie kuchenne

Jeden czy dwa uchwyty?

Osobne uchwyty, czyli dwuuchwytowe modele dostępne są jako baterie ścienne i sztorcowe. Kojarzą się z tradycyjnym wystrojem łazienki, bo dawniej nie było innych możliwości, lecz współcześnie dostępne są również nowocześnie wyglądające, jak najbardziej odpowiednie i pasujące do kuchni urządzonej wedle najnowszych aranżacyjnych trendów. Nie ulega jednak wątpliwości, że to baterie jednouchwytowe są wygodniejsze w obsłudze, gdyż łatwiej i szybciej da się ustawić zarówno żądany strumień wody, jak i jej temperaturę. A im krótsza regulacja, tym mniejsze zużycie wody!

Baterie kuchenne

Co dodatkowo warto wiedzieć?

Najważniejszym, ale jednocześnie najbardziej wrażliwym elementem baterii jest ceramiczna głowica. Podatna jest na zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, więc dobrym sposobem, aby zminimalizować ten proces, jest montaż (na instalacji przed baterią) filtra, który zatrzyma drobne zanieczyszczenia (jak przykładowo produkty korozji). W baterii można wyróżnić dwie blokady. Pierwsza z nich pozwala zaoszczędzić wodę, bo ogranicza wielkość strumienia, druga zaś blokuje temperaturę wody na określonym poziomie, co zmniejsza zużycie energii niezbędnej do jej podgrzewania. Warto pomyśleć nad kupnem baterii termostatycznej, która utrzymuje stałą temperaturę wody. Wyposażona w pokrętło temperaturowe z blokadą bezpieczeństwa wyklucza ryzyko, że zostanie odkręcona woda zbyt gorąca (powyżej 38 stopni Celsjusza), co zapobiega poparzeniom.

Jak widzimy, istnieje kilka czynników, na jakie warto zwrócić uwagę przed zakupem baterii kuchennej.

Ocena: 5.0