Ułatw sobie życie, czyli urządzenia AGD, które warto mieć w swojej kuchni

Urządzenia AGD w kuchniUrządzasz kuchnię i zastanawiasz się nad wyborem sprzętów, które ułatwią przygotowywanie posiłków? Poznaj urządzenia stanowiące swego rodzaju "must have" każdej nowoczesnej kuchni.

Mikrofalówka

Ciepły posiłek w zaledwie kilkanaście sekund? To możliwe, jednak wyłącznie dzięki użyciu kuchenki mikrofalowej. Ten rodzaj sprzętu - choć bez wątpienia niezwykle wygodny - dorobił się jednak opinii szkodliwego. Ile w tym prawdy? Kuchenki mikrofalowe - podobnie jak telefony komórkowe - wytwarzają fale niejonizujące. Oczywiście fale emitowane przez opisywane urządzenia są dużo silniejsze, niż te wytwarzane przez telefony. Niemniej jednak to właśnie mikrofalówki wyposażane są w metalowe osłony, dzięki którym promienie nie są w stanie opuścić obrębu urządzenia. Z tego też względu ich użycie nie wywiera szkodliwego wpływu na przetwarzaną żywność.

Jaką mikrofalówkę wybrać? No cóż, w praktyce wszystko uzależnione jest od naszych indywidualnych potrzeb.Niemniej jednak wybierając ten typ sprzętu warto zwrócić uwagę na:

  • Moc - wpływa na zużycie energii, szybkość przyrządzania potraw oraz ogólną funkcjonalność urządzenia. Większość dostępnych na rynku modeli posiada moc 700 W lub wyższą, a zatem w pełni zaspokajającą potrzeby większości użytkowników.
  • Wielkość - wielkość urządzenia niejednokrotnie wywiera spory wpływ na jego pojemność. Warto mieć to uwadze zwłaszcza poszukując sprzętu do mniejszej kuchni czy też aneksu.
  • Funkcje - kuchenki mikrofalowe, poza podstawowym trybem działania, oferują różnego rodzaju funkcje. Ich ilość uzależniona jest od stopnia zaawansowania danego modelu. Funkcje dostępne w większości mikrofalówek to m.in. podgrzewanie, rozmrażanie i grill. Zaawansowane modele posiadają natomiast funkcję crips i termoobieg, a niektóre z nich umożliwiają nawet przygotowywanie produktów na parze.

Blender

Blender to urządzenie umożliwiające rozdrabnianie różnego rodzaju produktów. Wyróżniamy dwa rodzaje blenderów: ręczne oraz kielichowe. Blendery ręczne wyposażane są w silniki o zróżnicowanej mocy. Większość urządzeń posiada opcję pracy w kilku trybach o różnej prędkości. Blendery kielichowe - w odróżnieniu od ręcznych - posiadają własny dzban (kielich), w którym umieszczane są rozdrabniane produkty. Poza tym (podobnie jak blendery ręczne) posiadają silniki o zróżnicowanej mocy oraz opcję pracy w kilku trybach. Na który rodzaj blendera warto się zdecydować? Jeśli mamy zamiar rozdrabniać stosunkowo miękkie produkty to wybierzmy blender ręczny o małej mocy. Z lodem czy też orzechami poradzi sobie natomiast blender kielichowy, o mocy ok. 1000 W.

Okap

Okap kuchenny pochłania wytwarzaną podczas gotowania parę wodą, nieprzyjemne zapachy, a ponadto oczyszcza powietrze ze szkodliwych gazów czy też drobinek tłuszczu. Okap może działać zarówno jako wyciąg (powietrze wyprowadzane jest kanałem wentylacyjnym), jak i na zasadzie pochłaniacza (powietrze wraca do kuchni po przefiltrowaniu). Choć okap kuchenny nie ułatwi przygotowania posiłku, to jednak znacząco wpłynie na stan naszego zdrowia poprawiając jakość powietrza, którym oddychamy. Nic zatem dziwnego, że w obecnych czasach okapy uznawane są za standard wyposażenia kuchni. Wybierając okap warto mieć na uwadze przede wszystkim moc urządzenia (takowa powinna kształtować się na poziomie 8-10 W) oraz jego wydajność.

Wszystkie, opisane w tekście sprzęty AGD i RTV kupisz na raty i z darmową dostawą za pośrednictwem serwisu Allegro.

Komentarze