Blaty kuchenne - rodzaje. Jaki blat kuchenny wybrać?

Nowoczesny blat kuchennyWybór blatów kuchennych to jedna z ważniejszych decyzji, jakie musimy podjąć podczas urządzania kuchni. Blaty do szafek kuchennych powinny być nie tylko ładne, ale przede wszystkim praktyczne i trwałe. Odporność i wytrzymałość blatów, a co za tym idzie ich długowieczność, zależy przede wszystkim od materiału, z jakiego zostały wykonane.

Blaty kuchenne to inwestycja na lata, dlatego zdecydowanie warto wybrać te dobrej jakości. Trwałe rozwiązania wcale nie muszą być bardzo kosztowne. Ciekawe opcje znajdziemy w różnych przedziałach cenowych. Blaty dostępne są obecnie w ogromnej liczbie wariantów kolorystycznych i wzorów - z pewnością więc znajdziemy taki, który będzie idealnie pasował do stylu, w jakim urządzamy kuchnię. Dowiedz się, jakie właściwości mają poszczególne rodzaje blatów i czym się kierować przy wyborze blatów kuchennych.

Rodzaje blatów kuchennych - jaki blat wybrać do kuchni?

Dokonując wyboru blatów kuchennych na szafki, zwróćmy szczególną uwagę na materiał, z jakiego zostały one wykonane. Jest to kluczowa kwestia bowiem to właśnie od niej, zależy odporność, wytrzymałość i długowieczność naszych blatów. Z jakich materiałów mogą być wykonane blaty kuchenne? Wybór jest naprawdę spory. Znajdziemy wśród nich opcje w różnych przedziałach cenowych.

Możemy wyróżnić następujące rodzaje blatów kuchennych:

1. Blat kuchenny z płyt wiórowych

Blaty laminowane z płyt wiórowych wykonuje się metodą postformingu, czyli powlekania powierzchni płyty specjalnym laminatem. Jest on utwardzany, a brzegi blatu są zaokrąglane.

Tego typu blaty na szafki kuchenne są bardzo estetyczne, dostępne w wielu wariantach kolorystycznych, a ich cena nie jest wygórowana. Znajdziemy zarówno ich klasyczne jednokolorowe wersje, jak i blaty wzorzyste czy imitujące swoim wyglądem drewno lub kamień naturalny. Powierzchnia blatów może być błyszcząca lub matowa.

Laminowane blaty z płyt wiórowych bardzo łatwo utrzymać w czystości - wystarczy je przetrzeć ściereczką z płynem do naczyń lub innym łagodnym detergentem. Ponadto ich wytrzymałość jest zadowalająca. W procesie utwardzania laminat staje się odporny na temperatury do 180 stopni, a także na zarysowania.

Musimy jednak pamiętać, że blaty wykonane z płyt wiórowych są dosyć cienkie i nie są tak długowieczne, jak te wykonane z droższych i solidniejszych materiałów.

2. Drewniany blat kuchenny

Blaty kuchenne wykonane z naturalnego drewna to bardzo eleganckie rozwiązanie. Będą one idealnie pasować do kuchni urządzonej w stylu skandynawskim, ale również francuskim, angielskim czy po prostu wiejskim lub rustykalnym.

Blaty kuchenne - rodzaje

Blatów drewnianych nie wykonuje się z jednego kawałka drewna, a z wielu, które są ze sobą sklejane w taki sposób, aby blat nie pękał i nie wyparzał się.

Naturalne drewno ma swój urok, nadaje kuchni ciepła i przytulności. Jest też trwałe, praktyczne i zdrowe. Trzeba jednak pamiętać, że kuchenne blaty drewniane wymagają szczególnej troski. Jeśli chcemy, aby służyły nam przez długie lata, powinniśmy zadbać o ich impregnację olejem, woskiem lub syntetycznym preparatem do impregnacji drewna. Niezaimpregnowane drewno jest bowiem o wiele mniej odporne na zarysowania i mogą się na nim pojawiać trudne do usunięcia tłuste plamy i przebarwienia.

Drewniane blaty kuchenne wykonuje się z tych najtwardszych i najodporniejszych gatunków drewna. Jest ono pozyskiwane z rodzimych drzew liściastych lub egzotycznych takich jak:

  • buk,
  • dąb,
  • olcha,
  • iroko,
  • mahoń.

Są one znacznie odporniejsze na zarysowania i działanie wody niż na przykład drewno z drzew iglastych, które nie nadaje się na blaty kuchenne.

3. Kamienny blat kuchenny

Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego uznawane są za najszlachetniejsze i najbardziej prestiżowe. Należą one również do najtrwalszych i najodporniejszych. Kamień jest odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz plamy. Jest on również bardzo łatwy w pielęgnacji. Wystarczy przetrzeć powierzchnię blatu mokrą ściereczką. W przypadku większych zabrudzeń w większości przypadków wystarczy zastosować zwykły płyn do naczyń.

Szczególnie dekoracyjnym i chętnie wybieranym kamieniem naturalnym na blaty jest marmur. Jednak decydując się na marmurowe blaty kuchenne, musimy pamiętać, że marmur to materiał bardzo specyficzny. Jest to skała metamorficzna, która ze względu na swoją porowatość, jest mniej odporna na zarysowania czy tłuste plamy niż na przykład granit lub inne rodzaje kamienia naturalnego. Z tego powodu blat kuchenny wykonany z marmuru trzeba koniecznie zaimpregnować.

Wadami kamiennych blatów są trudność w obróbce, duży ciężar oraz wysoka cena.

4. Blat kuchenny z płytek ceramicznych

Blaty kuchenne wyłożone płytkami ceramicznymi to obecnie bardzo rzadko spotykane rozwiązanie. Jest ono niezwykle oryginalne, piękne i trwałe, ale ma również kilka wad. Płytki, choć dosyć odporne, to jednak mogą ulec uszkodzeniu pod wpływem czynników mechanicznych, odprysnąć lub popękać. Ponadto blaty z płytek układane są metodą z fugami. Wygląda to bardzo atrakcyjnie, ale może sprawiać trudności w utrzymaniu takiego blatu w czystości. Fugi mają bowiem tendencję do gromadzenia zanieczyszczeń, a ich mycie jest dosyć żmudne.

Jeśli jednak zdecydujemy się na blat kuchenny z płytek, wówczas warto wybrać takie jak najlepszej jakości, odporne na uderzenia i działanie wysokich temperatur, a także zastosować specjalną antygrzybiczną, antybakteryjną i odporną na działanie wilgoci fugę.

Blat z płytek będzie ładnie wyglądał w kuchni wiejskiej, rustykalnej lub w stylu staroangielskim.

5. Blat kuchenny ze stali nierdzewnej

Blaty kuchenne ze stali nierdzewnej rzadko stosuje się w mieszkaniach. Jest to rozwiązanie bardzo popularne w gastronomii, ponieważ stal nierdzewna jest materiałem bardzo higienicznym, trwałym i łatwo utrzymać go w czystości.

Blaty ze stali nierdzewnej to interesująca opcja do kuchni w stylu industrialnym lub skrajnie modernistycznej urządzonej w oparciu o stal i szkło.

6. Blat kuchenny wykonany ze spieków kwarcowych

Blaty wykonane ze spieków kwarcowych cieszą się ogromną popularnością. Ich cena jest niższa niż tych kamiennych, a cechują się dobrą trwałością i wysoką estetyką wykonania. Są one dostępne w bardzo szerokiej gamie kolorystycznej i wielu wzorach. Z łatwością więc znajdziemy takie, które będą idealnie pasowały do naszego wnętrza.

Powstają one w trwającym kilka godzin procesie spiekania z materiałów takich jak skaleń, glina, piasek kwarcowy i tlenki mineralne. Blaty kuchenne ze spieku mają wiele zalet. Są one:

  • lekkie,
  • odporne na wodę,
  • odporne na plamy,
  • odporne na działanie wysokiej temperatury,
  • odporne na działanie promieni UV,
  • bezpieczne - w kontakcie z ogniem nie zapalają się, a także nie wydzielają substancji toksycznych oraz dymu.

Blaty ze spieków kwarcowych będą pasowały do każdej kuchni.

7. Kompozyty i konglomeraty

Tego rodzaju blaty powstają w procesie łączenia mielonych kamieni naturalnych z żywicami epoksydowymi lub poliestrowymi, bądź ze spoiwem akrylowym. Dokładny skład takich blatów kuchennych zależy od producenta. Różnica pomiędzy kompozytem a konglomeratem również nie jest jednoznaczna. Przyjmuje się jednak, iż konglomeraty mają większy procentowy udział kamieni naturalnych w składzie, co czyni je twardszymi i bardziej odpornymi.

Dużą zaletą konglomeratów jest zachowanie wielu cech kamienia naturalnego, przy obniżonej wadze blatu. Zarówno konglomeraty, jak i kompozyty mają takie zalety jak odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, wodę oraz wysokie temperatury.

Oba rodzaje materiałów są również dostępne w szerokiej gamie wzorów i kolorów, a także łatwo je utrzymać w czystości. Nie wymagają one impregnacji. Sprawdzą się w kuchniach właściwie w każdej kuchni od nowoczesnej, poprzez rustykalną, po urządzoną w stylu retro.

Jaki wybrać blat kuchenny?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze i montażu blatów kuchennych?

Oprócz materiału, z jakiego są wykonane blaty, bardzo ważne są również takie kwestie jak: wymiary oraz kolorystyka blatów kuchennych.

Wymiary blatów kuchennych

Pamiętajmy, że praca w kuchni powinna być przyjemna i wygodna, dlatego tak ważny jest ergonomiczny blat kuchenny. Jeśli ma on służyć wyłącznie do przygotowywania posiłków, to idealnie będzie, gdy będzie się znajdował około 90 cm od ziemi. Na tej wysokości z reguły osadzone są blaty na szafkach.

Natomiast, jeżeli blat kuchenny ma pełnić także funkcję jadalną, wówczas możemy albo pozostać przy tej wysokości i korzystać z nieco wyższych stołków kuchennych, albo zdecydować się na blat umieszczony odrobinę niżej - na wysokości typowego stołu, czyli około 75 cm od podłogi.

Grubość blatu jest uzależniona od materiału, z jakiego jest on wykonany. Często do wyboru mamy kilka opcji. Pamiętajmy, że grube blaty są cięższe i droższe.

Kolorystyka blatów kuchennych

W kwestii kolorystyki blatów kuchennych możliwości są właściwie nieograniczone. Jeśli zdecydujemy się na materiały w pełni naturalne takie jak drewno czy kamień naturalny, wówczas gama kolorystyczna jest nieco mniejsza. Z kolei, jeśli wybierzemy blat ze spieków kwarcowych, kompozytowy, konglomeratowi lub laminowany, to do wyboru mamy pełną gamę kolorystyczną od blatów gładkich i jednobarwnych, poprzez wzorzyste po takie imitujące wyglądem drewno, kamień czy płytki.

Kolor blatów możemy dopasować do koloru frontów naszych szafek kuchennych lub zdecydować się na kontrastowe rozwiązanie. Dokonując wyboru, pamiętajmy, że do kuchni o małym metrażu lepsze będą blaty w jasnej tonacji, które optycznie powiększą wnętrze.

Meble kuchenne oraz blaty zwykle kupujemy na lata. Wielu z nas zadaje sobie pytanie, jak pielęgnować różne rodzaje blatów kuchennych, aby jak najdłużej były w idealnym stanie? Większość blatów wystarczy po prostu regularnie (najlepiej codziennie) czyścić delikatną gąbką lub miękką ściereczką z samą wodą lub łagodnym detergentem. Jeśli na blacie rozleje nam się tłuszcz lub ciesz o wyrazistym kolorze na przykład sok z marchwi, od razu wycierajmy plamę, aby nie powstały żadne nieestetyczne przebarwienia.

Najtrudniejsza jest pielęgnacja blatów kuchennych wykonanych z naturalnego drewna. Tutaj szczególnie dbajmy o natychmiastowe wycieranie wszelkich plam i zabrudzeń. Ponadto, jeśli blat nie jest lakierowany, wówczas warto go raz w miesiącu konserwować olejem do drewna z atestem PZH nadającym się do kontaktu z żywnością. Jeśli wierzch blatu zniszczy się lub zarysuje, konieczna jest jej renowacja. W przypadku niedużych uszkodzeń możemy ją z powodzeniem wykonać samodzielnie. Wystarczy zeszlifować uszkodzoną powierzchnię drobnym papierem ściernym, a następnie pokryć ją olejem lub lakierem, w zależności od tego, czym blat był pokryty wcześniej.

Komentarze